úterý 15. března 2011

Škola noci 1;Označená

Označená
 Autor: P. C. Cast - Kristin Cast
 Český název: Označená

 Originální název: Marked
 Knižní série: Škola noci ( House of night )
 Díl: první
 Žánr: fantasy



Cover: Poprvé v životě a pravděpodobně naposled se mi víc líbí cover českého obalu, což je teda fakt něco ;) , a ne že jen se mi líbí víc, dokonce se mi líbí o hodně víc. Decentní, navíc hezky vypadající holka s příjemnými vzory znázorňující Zoeyno tetování, fakt pěkný tetování :) takový vzory bych
chtěla mít v pokoji na zdi :) Takže tohle všechno vede k jasným 5 Hvězdičkám :)


Česká anotace: Šestnáctiletá Zoey Redbirdová se hádá s rodiči, právě se rozešla s přítelem a poslední, co jí ještě schází, je začít se měnit v upíra. Jenže právě to se stalo a Zoey musí přestoupit na speciální školu pro upíří mláďata. Všechno ale není tak zlé, jak to na první pohled vypadá – upíří dorost přijme novou spolužačku mezi sebe, hodiny nejsou zdaleka tak nudné jako na normální střední a navíc se zdá, že Zoey má schopnosti, o jakých mohou ostatní jen snít. Jediný, s kým si nepadne do oka, jsou členky elitní školní organizace Dcery temnoty a zvlášť její příšerná předsedkyně Afrodita. Za jejich zdánlivě nevinnými rituály se skrývá něco hodně ošklivého a je na Zoey, aby to zarazila – než někdo přijde o život. Označená otevírá úspěšnou řadu příběhů pod titulem Škola noci o výjimečné, a přitom docela obyčejné budoucí upírce Zoey, která je předurčena k velkým věcem, i když o to vlastně moc nestojí…


Můj názor ( Pozor ! Může obsahovat spoilery! ) :     


Už je to nějaký ten pátek co jsem knihu četla, takže bohužel nemám aktuální body pro a proti, ale to neznamená, že by jste měli teď přestat číst můj článek :P takže bych ráda, abyste vrátili svoje oči zpátky na obrazovku :) A ptáte se mě teda proč píšu recenzi zrovna na tuhle knížku, když jsem do tý doby musela přečíst spousta jiných? Bohužel moje knihovnička obsahuje pouze pár výtisků, takže jsem si neměla z čeho moc vybírat (knížky mívám z knihoven) , a jelikož jsem nebyla moc z knihy nadšená, tak jsem si řekla, že by jsme tu mohli mít taky nějakého záporáka ;) 
      Jako první zvláštní věc, u který jsem se pozastavila je, že autorka nedostala nápad na knížku z vlastní hlavy, protože když je to váš vlastní nápad , máte nutkání to napsat a knížka má větší šťávu, ale tady za P.C. Castovou přišla manažerka, aby napsala -internát pro upíry- což je jasná známka byznysu, výdělku- kvůli Twilight...
      Druhá zvláštnost, knížka má dvě spisovatelky a to rovnou matku s dcerou, Když jsem knížku dostala prvně do ruky, byla jsem fakt natěšená, dokonce trhla na prvním místě Twilight a to, když jeho popularita drásala celý svět. 
       Po otevření, mě hned na začátku rozesmálo Poděkování, kde se navzájem Castové chválej, takže i vtipná knížka? Wuahá :D Jenže postupem času, jsem zjistila, že mě kniha vlastně ani tak nebere, první stránky mi přišly opravdu nepovedené, knížka začíná větou: Myslela jsem, že ten den už horší být nemůže, a právě v tu chvíli jsem u svojí skříňky uviděla nemrtvého chlapa. Neříkejte, že by vás to nezmátlo, a navíc předtím jsem se nesetkala se světem, kde lidi vědí o upírech a ňák to tam u nich,,,prostě žije :). 
        Hned na první stránce na mě vybaflo první zklamání - pro mě trapné a dětinské slovo - tupčín- které mě pronásledovalo celou sérii, opravdu tomuhle slovu bych dala to největší mínus, nevím proč, ale prostě jsem se na toto slovo zasedla :D chudák tupčín ( jestli jste si mysleli, že jsem se předtím třeba přepsala, tak ne, je to fakt tupčín :D).
            Takže po celé téhle aféře kdy přišel tzv. stopař upírů, označil Zoye, odešel a její kámoška Kay se zhroutila- Zoye byla samozřejmě tak nějak v pohodě a to ona uklidňovala svojí "najkámošku" Kay , která se jí začne štítit a u toho vykládat, že nemá teď s kým chodit na fotbal a pak odchází se svým klukem Jaredem jakoby nic- wtf? a ještě tu je ta zajímavost, že k nim na školu příjde už zmíněný stopař a nikdo si toho ani nevšimne??, takže Zoye tam pak chvilku chodí, kolabuje atd..a nikdo, krom její superkámošky, to neví. Fakt bomba- a to nezapomeňte, že jsem teprve u první kapitoly :D.
            Knížka se ale začíná lepšit, když Zoye dorazí do školy noci, poznává nové lidí-kamarádky, který mimochodem byly celkem fajn, tzv "dvojčata" jsem měla nejraději (i když někdy byly taky oktravné), jejich hlášky opepřovaly celý příběh, a  kluky.... Kluci na tom z mého pohledu moc dobře nebyli, všichni jsou tam hrozně sexy, bez chybičky a já nevim s kym by vlastně měla být Zoye, protože v pokračování se ještě rozmnoží a tudíž mi přijde  ještě divnější, že tam není ani tolik romantiky, jediná scénka, které by mi zůstala v mysli, nic co bych ji extra záviděla. 
            Poslední podstatná část tvoří zrada její velekněžky Neferet a postava bohyně Nyx. Ty do příběhu vnášely nějaké to tajemno a napětí. za což dávám zas nějaké ty plusy :)
    
            Knížka, ale asi nebyla tak špatná, protože na Goodreads.com jsem dala knížce 3 hvězdičky, takže mám asi trochu zkreslený pohled po přečtení první kapitoly a smůly v tuto chvíli otevřít ŠN na stránkách se stupidní chvilkou viz. na začátku Kay :D. 
    Ale musim přiznat, že mi tato série dala víc sebevědomí ve světě knih, protože moje kámoška, která ji četla, tak tý se moc líbila, ale já jsem z ní měla furt divný pocit a potom co jsem se na ni koukala na ostatních blogů a zjistila  že nemá tak super hodnocení, byla jsem ráda, že nejsem jediná, který nesedla :)
     Takže závěr toho všeho je? 3 Hvězdičky jaké překvapení :D Knížka patří rozhodně do sekce Oddechové knížky a je spíše pro dívky mladšího věku :) a nezapomeňte, že toto je jen můj názor, vy to můžete mít úplně jinak, takže tuto knihu hned neodsuzujte, ale zase prosim vás, vy kdo ji už četli a líbila se, tak neodsuzujte mě :D 
                                                                                    Díky za vše-- Anča :)
     

1 komentář:

  1. Mne sa páčilo asi prvých 5 dielov Školy noci...potom to bolo dosť o ničom, čo už :)

    OdpovědětVymazat