středa 9. března 2011

Město z kostí

  Autor: Cassandra Clare
  Český název: Město z kostí
  Originální název: City of Bones
  Knižní série: Mortal Instruments
  Díl: první
  Žánr: fantasy










Cover české knihy- na tuto stránku jsem dala originální obal  
Český obal - ZDE !
Nevím, jestli je nutné se o tom zmiňovat, protože každý kdo se kdy zajímal o tuto knihu, musel zjistit názor ostatních bloggerek, které s politováním (vlastně ani ne :D) musím sdílet taky. S obalem opravdu výrobci šlápli vedle. Nemá žádný náznaky obalů, u kterých se čtenářka v knihkupectví zastaví a zjistí o co se jedná. Tuhle knihu vidět v regále, tak ji bez povšimnutí přejdu (což by byla veelká chyba)...



 Kluk na obálce má asi znázorňovat Jace, ehm,,taky se ptáte jestli myslím toho Jace Waylanda, toho sexy svalnatého bojovníky? Jo, tak přesně toho :D a ten zkázonoš..no, nevím, nevím...ale musím uznat, že to město za Jacem vypadá zajímavě a taky knížka zastrčená do poličky pěkně vyniká a ani není tak poznat, že vlastně první s ostatníma vypadá úplně jinak...Takže závěr toho všeho? Milí výrobci, prosím vás, nechávejte nám originální obaly. Děkujeme :)


1.díl : Město z kostí Mladá hrdinka Clary Frayová jde se svým nejlepším kamarádem Simonem do klubu, kde se ale ocitne ve velmi komplikované situaci, když vidí vraždu, kterou nikdo jiný neviděl. Jak se, ale ukázalo, tři –Lovci stínů- pouze zbavovali života jednoho z mnoha démonů. Otázkou, ale je jak je možná, že věci, které jsou civilům neviditelné Clary viděla? Poté co s panikou uteče domů, najde rozházený byt bez její matky Jocelyn, bez jakékoliv stopy. Jasný, ale je, že to není práce obyčejných lidí. A tak se Clary opět setkává se třemi lovci stínů: okouzlujícím Jacem, nebojácnou Isabelou a jejím bratrem Alekem. Následující den je Clary vtažena do života lovců stínů, aby mohla zachránit svoji matku. Život lovců stínů ji nejen zpraví o jejich světě, ale také odhalí spousta zatím neobjevených tajemství její vlastní rodiny… Clary o světě nephilim za pouhý den zjistí: 

• svět je rozdělený na Nephilip (lovci stínů-kříženci mezi anděli a lidmi), bytostmi z podsvětí (víly, upíři, vlkodlaci, čarodějové- kříženci mezi lidmi a démony) a jako poslední samostatnými démony a taky samozřejmě obyčejnými lidmi, kteří tady, ale nehrají velkou roli.
 • V poslání lovců stínů jim pomáhá Bratrstvo Ticha, které střeží 3 posvátné Nástroje smrti - pohár, meč a zrcadlo (které vlastně nestřeží, protože nikdo neví, kde se zrcadlo může nacházet). Tyto posvátné předměty dal anděl Raziel prvním z Nephilimů.
 • Jelikož lovci stínů nemají žádnou magickou moc, s kterou by se mohly ubránit před démony, kreslí si na těla chvilkové runy tzv. stélou a ty jim umožňují být např.: nebojácný, rychle se uzdravující…
 • Existují určité Dohody („mírová smlouva“) mezi lidmi z podsvětí a nephilip. 
• Jeden z nejlepších lovců stínů- Valentýn, kdysi velel skupině nazývaný Kruh a zorganizoval povstání proti podsvěťanům, válka skoro celý svět nephilim zničila a došlo by to i dál, kdyby Valentýn té noci záhadně nezmizel a boužel i z jedním ze posvátných nástrojů smrti – pohárem, který dokáže vytvářet nový nephilip bez toho, aby se tak nerodili. 

A jak už to tak bývá Clary, ke své nemalé radosti zjistí, že Jocelyn byla Valentýnova žena, tudíž taky lovec stínů a tudíž on je její „mrtvý“ otec. Jednu část knihy se Clary vyrovnává s matčinou celoživotní lží o jejím životě, s tím, že ji nikdy neřekla, že ona sama je lovec stínů, nikdy ji nenaučila se o sebe postarat, lhala ji o otci, o celé rodině a o tom, že měla bratra. Ano, měla. Tenhle fakt hraje v knížce důležitou roli, protože právě proto Jocelyn utekla s dcerou od světa nephilim, poté co se Valentýn ztratil (a všichni úzkostlivě věří, že je mrtví) a nechal za sebou jen malý kosti jejího čerstvě narozeného dítěte Jonathana Christophera …

 Po spousta objevování nového, Clary zjistí, že legendární pohár měla u sebe její matka Jocelyn a ukryla ho do tarotové karty pomocí kouzla. A rozhodne se ho získat, s čímž jí běží na pomoc Jace, s kterým se začíná sbližovat a poznávat co se skrývá za maskou frajírka. Společně ho najdou a vrátí do původní ho stavu. Náhle má knížka rychlý spád, když lovci stínů zjistí, že se Valentýn ukrývá na Renwicovovym „ostrovu“, a tak tam Clary spěchá s nephilim a dokonce i s místní smečkou vedenou Lukem, což je nejlepší kamarád zase samotný Jocelyn, a co stane tam? Odhalí se tajemství samotného Valentýna? Je snad možné, že by Jace a Clary nepoutala jenom vzájemná náklonost? 


Ooo, Bože, Bože, Bože,,,Jaci-- tak přesně takhle jsem se cítila po přečtení posledních řádků knihy. Knížka mě velmi uchvátila a překvapila svou kvalitou a pestro-barevnoustí i v charakterech, například Jacova povaha byla úúúúžasná ( TEAM JACE :) a navíc nikdy jsem nevěděla co mě čeká na druhé stránce a to mě neustále udržovalo při bdění, i když ručička na hodinek již ukazovala půl jedné ráno ;) Jen po přečtení pár kapitol, se mi knížka posunula na první a druhý místo mého imaginárního seznamu knih :D) 

 Nejen, že je knížka plná napětí, romantiky, ale dokonce vtipu a tím Cassandra rozhodně nešetřila :D, jestli milujete sarkastické vtipy ( jako já :) doporučuji vám tuhle knihu hned dvakrát. Cassandra vtipy trousila všude kam se dalo - hlavně z úst Jace, ale i Simona a já jsem se u knížky nesmírně pobavila, až se za mnou lidi otáčeli o přestávkách ve škole ( jo, až tak jsem se nedokázala od knihy odtrhnou :)...takže tím to přidávám knize další sto bodů ;) 

 ---Omlouvám se jestli jsem vám způsobila trochu zmatek mojí prací, ale nevěděla jsem co mám psát jako první, protože v prvním díle se toho vyskytuje opravdu hodně. Ale snad jsem vás dokázala aspoň trochu nalákat na přečtení této série, protože je opravdu SKVĚLÁ! A věřim, že nebudete litovat (taky, kdo by si nemohl oblíbit Jace? :D) Takže vřele všem doporučuju a doufám, že vy pak budete zas doporučovat dál a dál a přibila tak oblíbenost této série :D 

 PS: Tuto sérii může vidět na plátnech knih počínající tímto dílem již v roce 2012 - aspoň tedy na ten rok je to plánované... 




1 komentář: