sobota 26. března 2011

Recenze - Nádherné bytosti (RC)


 Nádherné bytosti
 Autor:  Kami Garci a Margaret Stohl
 Český název: Nádherné bytosti
 
Originální název: Beautiful Creatures
 Knižní
série: Kronika prokletých zaklínačů
 Díl: první
 Žánr: fantasy


Na začátek bych vás chtěla upozornit, že toto je má historicky první recenze, ale po různém hledání či rad, jsem zjistila, že žádná daná struktura recenzí opravdu není, spíš tady budu muset vychrlit něco na způsob, asi všem známým, čtenářského deníku, i když teda mnohem víckrát rozsáhlejší :)
 Věci, kterých si můžeme všimnout na obalu: 

S obalem českého vydání si čeští grafici knih (?) nedělali zas tak velkou hlavu a vytvořili velmi podobný originálu, za což jsem/jsme jim vděční. Sice tmavě fialový název na tmavém pozadí moc nevyniká, ale nemusíme to tedy vyčítat české originalitě :D Když už jsme u toho pozadí, ani nevim, co přesně si mám pod ním představit, spojením šedivé barvy s černou ve zvláštní míchanici mi (zvláště na zadní straně obalu) připomíná kůru stromů a to s obsahem knihy nemá moc společného, takže to nejspíš bylo jen zpestření nebo  mi něco uniká :D A slogany, které by nás měli nalákat na knihu na zadní stráně obalu mi příjdou až moc stručný, trochu morbidní, neoriginální :
   
             BYLA JEDNA KLETBA.
             BYLA JEDNA DÍVKA.
             A ÚPLNĚ NAKONCI 
             BYL HROB.

Tak a poslední věc, které si můžeme hned na obalu všimnout je, že tuto knihu napsaly 2 spisovatelky, což není až tak zvykem.  Knížku napsaly Kami Garciová a Margaret Stohová, nevím v čem přesně nebo jak se obě na knize podílely, ale vyšel z toho světový bestseller, ze série Kronika prokletých zaklínačů, kteří by v budoucnu měli mít 5 dílů.

Děj:

Příběh se celkově točí kolem podivínského městečka Gatlin, který vlastně vůbec není podivínské (tedy pro nezasvěcené) :) Hlavní hrdina Ethan Wate, který svůj dosavadní život sní, že vypadne ze stereotypního a nejpitomějšího zapadákova na světě, kde každý (údajně) zná každého, kde každé úterý je úplně stejné jako každý čtvrtek a každá sobota je jako každá sobota – u Sester. 

Začátkem knihy se Ethan hrozně diví, jak mohl vesmír dovolit, aby se tam narodil a ani neví, že to, co celý život odsuzoval, mu přinese největší štěstí- lásku k dívce. S Lenou Duchannesovou si vytvořil pouto, dokonce ještě předtím než se uviděli a to přes sny. Jenže jenom to, že nějaké pouto existuje smrdí magií, a tak se z jeho vyvolené stala neteř Starouše Ravenwooda, z Toho Ravenwooda, který je pro občany Gatlinu asi největší podivín světa, jelikož ho nikdo, nikdy neviděl. Čemuž se, ale není moc divit, když je člen prokletý, zaklínačský rodiny a vstává se západem Slunce. No a tak se nešťastná Lena stane opět vyvrhelem školy, jenže teď už nebude moct jet to zkusit někam jinam, už ne, už nemá čas. Leně zbývá pouhých 162 dní (nepamatuji si přesně) do vyžádání, do 16tých narozenin, do rozhodní o jejím osudu, který se spíše přiklání k Temnotě, protože u zaklínačů neplatí pravidlo: v každým zlým je něco dobrý a naopak, tady je pouze Světlo či Temnota. Naštěstí to funguje, že si zaklínači můžou vybrat, ale to by jinak nebyla kniha o Leně, protože ona je prokletá, ona si nemůže vybrat a všechno nasvědčuju k tomu druhému, k tomu slovu na T…Potom, co se Ethan a Lena setkají, to začíná mezi nimi jiskřit a pro Ethana, který přišel o matku a jeho otec se skoro-zbláznil ,je to velké vysvobození. Oba společně nachází medailonek s iniciály G.K.D. a E.C.W., který jím umožňuje výlety do minulosti a vysvětlí věci okolo rodinného prokletí,  dává knize nádech historie a to nejen medailonek, ale celkově je kniha propletená historií, hlavně z období Občanské války. A tak se Lena a Ethan společně vydají za cílem, zrušit prokletí, odhalit spousta tajemství, taky M. Ravenwooda a Ammy, napříč falešnými a bezcitnými lidmi z Gatlinu…

Charakteristika dvou hlavních postav v kostce:

Ethan Wate 

Ethan je potomek svého jmenovce Ethana  Watea, svého praprapraprastrýce, desertéra z Občanské války, který hraje důležitou roli ve vizí z medailonku. Ethan přišel o matku a jeho otec se skoro-zbláznil, a tak žije pouze s jejich hospodyní Ammou, která do té jejich nenormální rodiny skvěle zapadá :) ale taky, to se jí musí nechat, je drží pohromadě. Ethan celý život touží, až vypadne z Gatlinu, jenže postupem knihy, kdy vlastně zjišťuj co je Gatlin zač, navíc kde se zamiluje do Leny, nemá v úmyslu jen tak odejít.

Když jsem knížku dostala, docela jsem se těšila na pohled kluka a nezklamal :), prostě dívčí ideál, skvěle vychovaný, žádný frajírek ve všech ohledech milý, v krizových situacích neutíká, při vylévání srdcí se neschovává, když potřebuje něco zjistit a hodně mu na tom záleží, na tajnosti si nehraje a přímo se zeptá (což se mi fakt líbilo, všechno pak bylo o tolik lehčí), navíc fešák, no prostě paráda. Jenže pak jsem si teprve uvědomila (nějak mě postihl pomalejší pochod myšlenek :D), že to psaly spisovatelky, dokonce bylo z jeho myšlenek poznat, že jsou takový...no holčičí :) co si budeme namlouvat, prostě to (a znova) psaly spisovatelky, každopádně ideál…Jo a taky se mi líbily jeho vtipné poznámky, někdy i sarkastický :) (což je moje láska:) , sice to nebylo jako v TMI kde se popadám smíchy, ale stejně to byly upřímný úsměvy, nic nuceného:)

Lena Duchannenová

Lena v celé knize vypadá dost na dně a musim říct, že se mi to i docela líbilo, protože to bylo realistický, vidět jak člověk (no, spíš zaklínač :)) ztrácí naději a šílí z toho, má slabí či vzteklí chvilky, no jak se asi můžou cítit lidi, kteří vědí, že mají jen omezený počet dní života, a pak nic… Ale stejně stále v sobě má malinkou naději a postupem času k sobě i víc a víc pouští Ethana, což vede k zamilovanosti, jak jinak :D a, který ji velice psychicky pomáhá. Celkově tvoří opravdu pár, u kterého se musím upřímně pousmát, když na něho pomyslím.

Překlad:

Knížku přeložila česká známá překladatelka Jana Jašová, které jste si mohli všimnout např. v sérii Mediátor. Překladatelka používá hodně slangové výrazy, slovíčka jako – kterej, pěknej- mi sice vůbec nevadí a tady v NB jsem si toho ani moc nevšímala a příjemně se mi to četlo bez záseků a tak, ale u výše zmiňovaného Mediátora, kde překladatelka používala slang i ve slovech typu- tejden, mejt- mi to nesedlo a stále jsem se nad tím ošívala, tím jsem chtěla vlastně upozornit na to, jak moc mě to potěšilo, že tady to není. Sice mi je záhadou proč Amma a Sestry (teď si nejsem jistá, kdo všechno) používaly místo slova neni nejni a takových přetransformovaných slov bylo i víc, ale jak jsem psala nevím, jestli mi něco uniklo nebo ...ehm fakt nevim :). Jinak jak už jsem četla u mnoha blogerek, tak i mě počeštění „Čmajzni & zdrhej“ přišlo vtipné a trefné ;).

Hodnocení:
Začátky jsou pro mě v poslední době nějaký těžký, ale vůbec nelituju, naopak jsem moc ráda, že jsem měla možnost, si tuto knihu přečíst, dala mi zase úplně jiný kousek pohledu na svět, zvláště když je kniha protkaná samými pořekadly a citacemi na zamyšlení. Což se mi moc líbilo, navíc povaha postav, pocity někoho, kdo se kvůli někomu vzdává teoreticky  všeho, nějaký ten humor, přísný tváře Ammy a Macona,  to všechno mě vedlo ke velmi dobrému hodnocení, a proto dávám…chvíle napětí…4 hvězdičky, pořád tam byly nějaký ty věcičky, který mi neseděly a vnitřní pocit by mi nedal, kdybych dala 5 hvězdiček, to snad navždycky bude moct mít jen TMI a VA :D chudáci ostatní, ale když ochutnáte croassain, těžko se spokojíte pak s rohlíkem nebo jak zní to pořekadlo :D každopádně to vystihuje moje rozhodnutí pro 4 hvězdičky. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a opravdu se mi líbila. Takže jestli váháte o koupi či půjčení knihy, neváhejte :D , teda pokud jste blázni do fantasy - YA knih :D

PS: Studio Warner Bros.koupilo filmová práva a již je vybrár režisérRichard LaGravanese , takže se máme na co těšit :)
PSS: Jestli jste dočetli až sem, jste fakt borci, jo přesně tak :D ani nevíte jak moc pro mě znamená, že jste neskončili již v půlce s pocitem nudy. Takže všem moc děkuju, hlavně doufám, že jsem vás nezklamala :)
                                                                                                           
                                                                                       -A:)


2 komentáře:

  1. Recenze se ti moc povedla.
    Čmajzni & Zdrhej je vážně úžasnej název. :)

    OdpovědětVymazat